İzmir Endüstriyel Simbiyoz Yönetim Modeli Çalıştayı Gerçekleşti
İzmir Bölgesinde Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında, İzmir için en uygun yönetim modelinin katılımcı bir anlayış ile belirlenmesi ve bölge paydaşlarının görüş ve önerilerinin alınması amacıyla, 8 Nisan 2022 tarihinde İzmir Mövenpick Otel’de “İzmir Endüstriyel Simbiyoz Yönetim Modeli Çalıştayı” düzenlendi.
İzmir Endüstriyel Simbiyoz Yönetim Modeli Çalıştayı’na 17’si kadın, 17’si erkek olmak üzere toplamda 34 kişi katılım sağladı. Çalıştaya İzmir ilinde yer alan kamu kuruluşlarından, üniversitelerden, özel sektörden, serbest bölge ve OSB temsilciliklerinden katılım sağlandı.
İzmir Endüstriyel Simbiyoz Yönetim Modeli Çalıştayı, İZKA Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Sena Gürsoy’un açılış konuşması ile başladı. Gürsoy konuşmasında, 2020 yılı şubat ayında İzmir’de düzenlenen etkinlikler ve sahadan alınan talepler doğrultusunda projenin kurumsallaştırılarak, UNDP Türkiye ile iş birliğine adım atıldığının altını çizdi ve proje kapsamında bu zamana kadar yapılan faaliyetlere yer verdi.
Sena Gürsoy’un konuşmasının ardından program, UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföyü Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın konuşması ile devam etti. Özbağdatlı konuşmasında, İzmir Bölgesinde Endüstriyel Simbiyoz Projesi’nin, UNDP Türkiye’nin bölge ajansları ile doğrudan yaptığı ilk çalışma olduğunun altını çizdi ve UNDP Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri açısından hem bölgede hem de ulusal da ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından Proje Yöneticisi Dr. Ahmet Türküm’ün sunumuna yer verildi. Dr. Türküm, bu çalıştay ile birlikte endüstriyel simbiyoz iş birliklerinin uzun yıllar kurumsal ve sistematik olarak işlemesini sağlayacak; idari, teknik ve finansal alt yapıyı yönetecek, çok paydaşlı ve kolaylaştırıcı bir bölgesel yönetim yapısı ortaya çıkartmak istediklerini belirtti. Sunumun ardından UNDP Türkiye Kimyasallar ve Atık Projeleri Koordinatörü Meral Mungan Arda ile İZKA Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Uzmanı Bilgen Eymirli’nin moderatörlüğünde İzmir Endüstriyel Simbiyoz Yönetim Modeli Çalıştayı’nın ilk oturumu başladı.
Yönetim modeli önerilerinin geliştirildiği ilk oturumda “Program Yönetimi”, “Saha Uygulamaları”, “Yazılım”, “Ar-Ge” ve “Teknik Destek” ile “Paydaş Yönetişimi” başlıklarının fonksiyon yapılarının belirlenmesine odaklanıldı. İkinci oturumda ise, ilk oturumda belirlenen yapıların sunumları yapıldı. Yuvarlak masa düzeninde devam eden oturum sırasında, 4 farklı ekip oluşturuldu. Proje yönetim birimi ve İZKA temsilcileri tüm etkinlik süresince, ekip masalarını gezerek, çalışmalar ile ilgili fikir alışverişinde bulundu ve tüm ekiplerin çalıştaya interaktif katılımını sağladı.
Eğitime toplamda 34 kişi katılım sağladı.